Matmarknad i hemmahooden

I fredags kväll blev jag akut uttråkad, så jag skickade iväg ett mess till Ebba och frågade om hon hade lust med en liten utflykt på lördagen (vilket hon självklart ville). Jag hade sett att det var nån slags matmarknad i E-tuna och tyckte det var lite lagom ansträngande (och dyrt). Jag hade hoppats på inte alltför mycket regn men fan alltså vad det regnade... Följaktligen var det inte så mycket folk på stan och som vanligt såg jag inte en enda människa jag kände igen. 
 
Hursom, det var mycket att provsmaka! Salami av alla de slag och en massa ostar. Vi tog en provsmakningsrunda först för att kolla in utbudet, och sen handlade vi lite. Ebba köpte både salami och ost, men jag koncentrerade mig på snask. Fudgeståndet var helt absurt! 
 
 
Jag skulle bara köpa några bitar, men det gick på några kronor i alla fall eftersom bitarna var både skitstora och dyra. Snyggast utbud hade det italienska godis/bakverksplejset.
 
 
Jag köpte lite choklad, och det var kvalitetschoklad så även den kostade ju en del. Så mycket för att åka på billig utflykt :) 
 
Vi passade även på att dela på en känguruburgare. Jag var lite tveksam, jag vet att det låter väldigt hycklande men känguru är lite för gulligt för att äta. Men vi testade!
 
 
Det var inte så jättegott, det smakade väldigt mycket vilt och var lite torrt. Så nu vet jag det och behöver inte äta känguru något mer. Gott så!
 
Det hade onekligen varit mycket trevligare om det inte ösregnat och blåst hela tiden. Vi stod ut kanske 1,5 timme, sen var vi rätt frusna och hade köpt det vi ville ha så då åkte vi hem. Först fick jag Ebba att göra en klassiker - ta ett varv på 21:an! :) Nu blev det ett väldigt hastigt varv eftersom det visade sig att jag slarvat lite med att tvätta ur färgen sedan jag färgade håret kvällen innan, så det rann färg i hela ansiktet. *stön* 
 
 
 
Snyggt... Nåja, vi fick en liten utflykt och fick med oss godsaker hem. De tog slut på en gång.. Jag mulade i mig all fudge och somnade i soffan, och senare på kvällen klämde jag i mig chokladen också. Lite typiskt var att när vi kom hem upptäckte Ebba att den här marknaden verkar komma till Örebro om ett par veckor. Aja, då får jag ett nytt tillfälle att köpa fudge och choklad! 
 
 

Mums-Måns, you are the hero!

Ameh herreguuud vilken tävling! Jag tippade innan att topp 5 skulle vara Ryssland, Sverige, Italien, Australien och Norge, utan inbördes ordning. 4 av 5 rätt är väl inte så dumt gissat? Jag trodde verkligen inte att Måns skulle vinna. Gå bra ja, men vinna? No way. Soffjuryns resultat blev 1. Sverige 2. Spanien och Australien 3. Italien och Slovenien.
 
Omdöme av de redan kvalificerade bidragen då.
Storbritannien - men vad gööööör dom?? Uppfinnare av och världsmästare på popmusik och så ba "varsågoda Eurovision, här får ni en tallrik bajs". Det var många bidrag där det sjöngs sämre och med sämre text och allt möjligt, men det här var ändå sämst. Jag blev helt ursinnigt provocerad. Vad var det för förfärligt, hysteriskt fiolgnet? Den påminde om en irriterande dänga som gick på MTV våren -94. Den hette "Doop" och höll på att driva mig och party-Karin till vansinne. Gaaah, så dåligt!! Dansarna med hängslen var en förmildrande omständighet, men en mikroskopisk sådan. 
Frankrike - var det den som hade skitstora fredsduvor i bakgrunden? Som några jäkla fredsalbatrosser. Typisk fransk, intetsägande ballad som lika gärna skulle kunnat tävla 1959 som 1993 som 2008. 
Australien - svängig Bruno Mars-ripoff med en kille som kunde sjunga. De hudfärgade byxorna var lite mycket, jag som inte hade några linser på mig trodde han var byxlös! Men låten var bra. 
Österrike - hu, 70-talet är inte mitt favvodecennium. Jag har så oerhört svårt för sånt där svettigt Russel Brand-hår. Låten var inte min melodi heller, men den förtjänade ju NÅN lite poäng i alla fall. Att värdlandet kammar absolut noll måste ju vara årets skräll. Har det ens hänt någon gång tidigare?
Tyskland - fy så tråkigt! Noll utstålning och dötrist låt.
Spanien - den här tyckte jag var bland dom bästa när jag såg inför-programmen. Det funkade inte lika bra live tyvärr, trots att hon bytte klänning, visade trosorna, hade grymma skor och en halvnaken dansare. Men fortfarande bland de bästa.
Italien - den här gillade jag också i inför-programmen, jag tyckte de hade en schysst video. Låten var pampig och de var ju faktiskt rätt söta.
 
Ebba, Elisabeth och Pernilla kom hit och kollade (och åt chips, dip och ostbågar och drack läskeblask) och satte poäng. Omröstningen var ju skitspännande! Extra rafflande inslag när poänglämnarna kopplades bort. Tre gånger. Hur är det ens möjligt? Det är ju som på svartvita tv-tiden, när de stod med en stor telefonlur och gapade "Luxembourg, can you hear me?". Döironiskt att mottot var building bridges dessutom. Nevermind buildning bridges, få uppkopplingen att funka först! Överlag blir det underbetyg till produktionen. Dåliga programledare, segt tempo och heeelt förfärliga mellanakter. Husdjur och glockenspielbonanza.... Hursom, när det stod klart att Måns vunnit blev vi i totalextas och jag blev akut dum i huvudet. 
Elisabeth *tokexalterad*: Vi åker nästa år!!
Jag *lika tokexalterad*: Vart då??
Öh, jamen vad tror du.. Inte fan blir det till Tyskland eller San Marino i alla fall.. *facepalm*
 
 
 
HURRA för Måns!! Gaah så kul! 
 

ESC, semi 2

Pjuh, det gick ju vägen! Egentligen ska man ju inte vara orolig med tanke på Måns kvalitetsbidrag, men logik och eurovision brukar ju sällan gå hand i hand. Den här semin var aningens bättre än den förra tycker jag. 
 
Litauen - platt och trist och utan utstrålning, med någon irriterande banjogalopp i refrängen.
Irland - här satt jag mest och blev nostalgisk då hennes piano var exakt likadant som det i aulan på min gymnasieskola. Undrar om någon spillt läsk i hennes piano med. Hursom, Irland anstränger sig verkligen för att inte vinna verkar det som.
San Marion - åh herreguuuuuud. Hur okarismatiska kan två personer bli? Tillsammans hade dom mindre utstrålning än Coops lågenergilampor. Sjöng illa gjorde dom också och låten var rena floskelfesten.
Montenegro - het okej balkanlåt! Pluspoäng för originalspråk och bra balkanvibbar.
Malta - total intetsägande framförande. Tror det var under den här låten jag gick upp ur soffan och började rätta till persiennerna. Något av ett underbetyg får man säga.
Norge - är det Ron Weasleys syrra som tävlar? Den här kommer gå bra och jag tyckte den var bland de bästa.
Portugal - år efter år blir det megafail för Portugal. Det är ju så man vill skicka ner Christer Björkman så han får styra upp det lite för dom stackrarna. Här passade liksom ingenting ihop. Sångerskan skulle vara lite tuff och rockig, men fick en låt med dansbandskomp. Go figure att det inte blev någon finalplats i år heller.
Tjeckien - men herregud, den här kommer jag knappt ihåg heller. Den lät som någon annan låt men jag kan inte komma på vilken.
Israel - groovy! Äntligen lite sväng! Sa tant Frodis, 85 :) Nä men den här gillade jag. Ett uppiggande inslag i balladsörjan.
Lettland - hrmmmm... Är Loreen informerad om att Lettland tävla med "My heart is refusing me"? Jag hade tyckt om det här om det inte vore för att det är en Loreen-härmapa.
Azerbaijan - först trodde jag han sjöng "the lion sleeps tonight". Jättekonstigt uppträdande med dansare i kalasbyxor och en sångare som såg ut som han bajsat på sig. Frisyren har inte skådats på en musikscen sedan Backstreet Boys glansdagar på 90-talet. Tyvärr får vi se och höra skiten igen på lördag.
Island - vann inte den här låten för Danmark för två år sedan? Den har bleknat lite sedan dess. Dåligt försök att vara lika charmig som Emmelie de Forest.
Sverige - ja vad ska man säga. Proffsigt! Jag tyckte dock ljudet var lite halvdåligt. Visserligen lika för alla, men det är trist med sånt strul som sabbar. Måns visade ändå var schlagersskåpet ska stå. Heja!
Schweiz - men hur kan man lägga Sverige och Schweiz efter varandra? Det är ju som gjort för röstningkaos, ingen vet ju vilket land som är vilket! Nu var det dock sån kvalitetsskillnad att det tydligen inte spelade någon roll.
Cypern - nja, det här var lite för segt och trist. Men skönt med en lugn låt som inte skriks sönder.
Slovenien - de töntiga hörlurarna till trots - jag gillade den! Svängig med en bra refräng.
Polen - nä nu blev det lite för smörigt och dramatiskt faktiskt. Återigen ett bidrag som man inte kan heldissa utan att känna sig elak, men jag tyckte det blev lite töntigt när hon satt i sin rullstol och viftade med klänningen på något vis.
 
Det blir ingen vinst för Måns i morgon, men topp 5 borde vara högst rimligt. 
 
 
 

ESC, semi 1

Tjofaderittan, så är schlagerspektaklet igång på riktigt! I år har jag kollat på de där inför-programmen, som varit riktigt bra. Sarah Dawn Finer är en väldigt bra programledare, men den största behållningen var Kristin Amparo som med sina klockrena analyser satte fingret på varför man tyckte en låt var bra eller ej. Riktiga aha-upplevelser fick man. Plus att hon himlade lite med ögonen när Eric Saade kom med sina tröttsamma, halvunkna omdömen om tjejernas utseende. Hursom, jag kommer inte ihåg bidragen för det, och desssutom såg jag gårdagens semi utan linser då jag haft ögoninflammation. En liten brasklapp m a o för att de visuella intrycken kanske inte blev helt rättvisa.
 
Moldavien - det var något i refrängen som jag ändå inte tyckte var så himla uselt, men jag kan inte minnas vad. Framträdandet var ju dock bara tröttsamt med Joel Kinnamans moldaviske lillebror som hiphopdansade, slet av sig linnet och försökte vara cool. Och polisbrudar i lädershorts känns ju alltid fräscht... Roligast var ändå att Alison Moyets dotter (!) på Twitter bara "men grabben, du är inte Eric Saade". Haha, världen är så liten och konstig ibland. 
Armenien - en armenisk hobbittarmé sjunger i kapp. En började och så kom nästa och bara "hey lyssna, såhär sjunger vi, som jag gör nu" och så kom nästa och avbröt och tyckte att den skulle visa hur man gjorde. Det blev ju bara ett enda kackalorum av sång. Förfärligt. 
Belgien - om Armeniens bidraag var rörigt sångmässigt var det här rörigt stilmässigt. Låten var en ripoff av Lorde och sångaren hade utstrålning som en spann vatten. Jättekonstig stil hade han. Om Justin Bieber gudförbjude skulle vara med i Kraftwerk (varför han nu i hela fritidsgården skulle det) skulle han se ut såhär. 
Holland - jajajaja, det gick bra för Anouk EN gång. Det betyder inte att man måste delta VARJE år med något som liknar henne. Sömnpiller.
Finland - jag vet jag vet jag veeet, tanken är god och budskapet är bra. Det är svårt att klaga på det här bidraget eftersom man känner sig som en skurk, men jag gör det ändå. Det var inte bra. Det var gräsligt faktiskt. Men cred till finnarna att de vågar sticka ut och göra något eget utan att för den sakens skull bli oseriösa eller blajiga.
Grekland - en av startältets bättre ballader. Inga konstigheter.
Estland - jomen det här var rätt okej! Schyssta trummor och lite annat jag gillade. Dock kunde de vunnit på att inte stå och stirra så stint på varandra första halvan av låten, det var inte så inbjudande.
Makedonien - ta-ta-da-ta-ta Inspector Gadget, ta-ta-da-ta-ta-ta-ta WO-HO! Det var bara hatten som saknades. Astråkig låt som varken var bra eller dåligt, bara..ingenting.
Serbien - hej och hå, här kommer disco-Brünhilde! Återigen ett bra budskap, men det blev väldigt mycket floskelbingo till slut. Mitt i allt blev det någon slags technopridebonanza med dansare och flaggor och grejs. Det blev lite mycket.
Ungern - pekoralmaratonen fortsatte och jag blev bara trööööött..
Vitryssland - bisarr mr Tumnus-hockeyfrilla i typisk ryssrock. Förvirrande, även om jag gillade fiolen.
Ryssland - oh the irony i att Ryssland sjunger om fred på jorden.... Det klingar så ihåligt och falskt med noll trovärdighet. Men den kommer bli livsfarlig i finalen! Hon sjunger bra och det är en pampig låt. Plus att Polina Gagarina lätt är coolaste namnet. Men hur blir det om hon vinner och Ryssland måste arangera tävlingen nästa år? Putin lär få stroke om Moskva invaderas av regnbågsflaggor och tusentals schlagerbögar.
Danmark - det här var ju inte superbra på något vis, men OJ så skönt med lite glada Beatles-wannabes efter en massa dramatiska skriva-på-näsan-ballader. Jag gillade det och extra plus till killen med hängslen! Varför använder inte folk hänglsen mer? Sjukt snyggt och tokhett ju! Men givetvis gick de inte vidare bara för det.. *suck*
Albanien - minns ni den där gamla 70-talslåten (tror jag) med refrängen som gick något i stil men "om vi bara tar ii-ii-ii"? Elhaida Dani tog fasta på den och skrek allt hon orkade. Inga jävla halvmesyrer! Bra blev det ju dock inte. 
Rumänien - helt okej, OM de bara hållt sig till att sjunga på rumänska hela tiden. Nu blev halva låten på kackig engelska och återigen en pekoral-text. 
Georgien - nä det här var mest bara trist.
 
Ett magert startfält med lite oväntat resultat på en del ställen. Conchita är en bra artist men kanske inte lika övertygande som green room-reporter. Och pausnumret med djuren, vad fan var det?? Bäst på hela kvällen var att vi fick se tre nanosekunder av "Rock me Amadeus". 
 
På torsdag håller vi tummarna för Mååååns! 
 
 
 
 

Sköna maj, Yeah! my ass

I helgen var det Yeah!-festival i stan. Elisabeth hittade nåt early bird-erbjudande för ett bra tag sedan så vi köpte biljetter utan att (i alla fall jag) fundera så mycket över utbudet. Vi supportar ju alltid lokala evenemang. Det var rätt många akter jag kände igen men inget som var sådär jättespännande. Elisabeth påstod att jag hört Urban Cone och gillat dom, men det hade jag inget minne alls av. Lyssnade på dom på Spotify och mycket riktigt gillade jag det. Fortfarande dock utan att minnas att jag hört dom förut. Hursom, Hoffmaestro skulle komma och eftersom Ebba gillar dom hängde hon också på. 
 
Urban Cone skulle spela redan kvart i sju i fredags. Då sken solen och allt var prima. Konserten var jättebra! Lätt bäst på hela festivalen. 
 
 
Torra och varma och glada ett par nanosekunder
 
Sen satt vi i öltältet en stund. Jag tog ett festivalprogram för att kolla vilka som skulle spela. Lorentz kände jag igen, det hade jag hört något om på P3 Guld eller Grammisgalan. Det som lät från scenen stämde inte alls med vad jag fått för mig att Lorenz var. Ingen av de andra hade någon koll heller utan jag googlade. Lorentz är en hiphop/rap-kille, precis som jag trodde. På scenen rev dom dock av både "Sheena is a punk rocker" och "Blitzkrieg bop" så jag blev något förvirrad kan man säga. Skitsamma, särskilt bra var det inte ändå. (senare fick vi veta att Lorentz ställt in och ersatts med Richie Ramone, vilket ju förklarade ett och annat) Vi började frysa rejält efter ett tag och försökte värma oss med mat och dryck men det gick sådär. Markus Krunegård skulle vara sist ut men vi frös så överjävligt att vi inte orkade lyssna klart på honom. Jag har väl aldrig varit med om maken, jag frös så jag skakade. Traskade in till stan och tog bussen hem och la mig i soffan under en filt. En timme efter hemkomst frös jag fortfarande så jag skakade. Skitbra, jag som varit sjuk hela veckan och nästan hostat lungorna ur mig. 
 
I lördags bylsade jag på mig som om jag skulle på party i finska vinterkriget. Ulljacka och halsduk och grejer, det är fan inte en acceptabel klädsel den 16 maj! Jag glömde tyvärr vantar.. Vi kom dit lagom när Anna Ternheim skulle spela och lagom när det började regna. Sen regnade det i omgångar och var lika jävla kallt som kvällen innan. Till slut var det Hoffmaestros tur att avsluta festivalen. Ebba var tokladdad och ville stå längst fram, så jag var en god vän och följde med även om jag höll mig ute på kanten. Det är inte riktigt min musik om man säger så, alldeles för hysteriskt och stressigt. Dessutom började det ösregna mitt i allt.
 
Planen var att kanske gå ut en sväng efteråt, men eftersom jag varit sjuk och vi nästan frusit ihjäl båda kvällarna så sket vi i det. Det var bara att åka hem och tina upp. 
 
Prisvärt festivalpass - absolut. Men fasen vad trist det blir när det är kallt hela tiden. 
 
Temat för den här veckan blir också sång och musik och dans, men på tv. Eurovision-dags! 
 
 
 

Löpning, elefanter och min nya celeb crush

Det har ju inte blivit något springande på ett tag då vi hostar och är sjuka, men förra veckan hann vi med tre pass tror jag. Det går bra! Eftersom jag lyckades springa en hel km i sträck så var målet att orka 1200 meter den veckan. Jag vill ha lite lagom ökning så jag inte blir besviken och tappar sugen. Sen har vi ju konstaterat att jag har noll uppfattning om det här med sträckor och fart och sånt. Man kan säga att målet uppfylldes med råge redan första dagen. Jag orkade 2 km! Bara sådär! Gången efter orkade jag 2,3 km! Jag är så imponerad och förvånad. Ebba är ju mycket för att träna för att spinga lopp, något jag hårdnackat sagt nej till (som den borne skeptikern jag är). Men sen hittade jag av en slump det här helt fantastiska evenemanget. Springa en mil i London iförd elefantdräkt vore sannerligen något att pricka av från listan över nya saker att prova. Nu blir det inte i år naturligtvis utan nästa år. Ett sånt lopp kan t o m jag tänka mig att vara med i. Det är i London, bara det. Man får en elefantkostym. Och det är för en god sak, för de stackars föräldralösa elefantungarna i Afrika vars mammor fallit offer för tjuvskyttar och trophy hunters.
 
Jag älskar ju elefanter och jag blir fullständigt förtvivlad över det faktum att de snart kan vara utrotade. Hur kan man jaga utrotningshotade djur? Jag känner mig maktlös också. Jag är ju bara jag, vad kan jag göra? Jag har inga pengar att göra skillnad för. Jag har ingen arena. Jag har ingen röst som hörs över hela världen och som kan påverka och göra skillnad. Nu finns det tack och lov en person som har både pengar, inflytande och en röst och som mer än gärna använder allt detta i olika djurfrågor - Ricky Gervais. För ett par veckor sedan var det ett jädra hallå på både Facebook och framför allt Twitter om Ricky G's fördömande av trophy hunters. Seriöst. Hur kan man på något vis rättfärdiga/ha förståelse för trophy hunting och canned hunting? Det är barbariskt! Och hur i hela fritidsgården får man för sig att gå i verbal clinch med en brittisk, storkäftad komiker om detta inför dennes miljontals följare?? Du är döööööd redan innan du börjar! Det är ett allvarligt ämne och jag har tyckt en del bilder varit jobbiga att se. Men framför allt har det varit oerhört underhållande att se dessa morons bli fullständigt pulvriserade av Ricky Gervais. Nån idiot postade en asgammal, svartvit bild på Nelson Madela som skjutit en gasell och ba "kolla, vad säger du nu då?!", ungefär som att påvisa att alla som jagar inte är elaka människor som ska straffas. *tar mig för pannan* Ricky ba "aaa, asså jag låter honom komma undan, han har ju gjort sin tid i fängelse skulle man kunna säga..." (min översättning). Jag älskar hans engagemang! Jag älskar hur han använder sitt inflytande och hur han är saklig samtidigt som han är totalt hänsynslös i sina ord. En del kvinnor tycker det är sexigt med män som gillar barn, jag tycker det är sexigt med män som gillar djur. 
 
 
 
Som sagt, mig är det ingen som lyssnar på. Men jag fortsätter vara elefantfadder hos WWF. Och  väntan på att Ivory Ella börja sälja sina grejer utomlands får jag nöja mig med att sponsra Elephantparade
 
Och nästa år ska jag springa en mil iförd elefantkostym. Det lär bli en syn för gudarna! 
   

En konstig vecka

April-maj-bytet har inte levererat so far får jag lov att säga... På valborg skulle jag träffa Elisabeth och ta en öl och snacka skit, det var så himla längesen. Eftersom det var Valborgsmässoafton var det svinkallt, och eftersom det var Valborgsmässoafton hade jag för lite kläder på mig. Dessutom åkte bussen en annan rutt p g a firande vid slottet, och det tänkte inte jag på utan jag satt där och åkte och åkte och sen insåg jag att nu måste jag hoppa av innan jag hamnar i Långtbortistan. Följaktligen fick jag sen gå världens bit, i regnet. Vi gick till O'Learys och tog lite mat och dryck och babblade. Sen skulle vi gå vidare till Pitchers. På väg dit började dom bränna av fyrverkerier vid slottet, och jag som numera har både en iPhone och ett Instagram-konto var tvungen att fota. Sen gick vi in på Pitchers, jag knallade fram till baren - och hittade inte mitt kort! Paniiiik! Jag letade i väskan, lät Elisabeth leta i väskan, grävde i alla fickor men nej, bankkortet var borta. Jag blev helt svettig och stirrig och sprang ut igen för att kolla om jag tappat det på marken när jag tog fram mobilen för att fota. Hittade såklart inget kort. Sprang tillbaka till O'Learys och frågade om dom möjligen fått in ett bankomatkort men det hade dom inte. Nähä, det var bara att åka hem. Det måste varit en av Elisabeths mest festliga kvällar :) Men vad skulle jag göra, jag var ju tvungen att spärra kortet och så ville jag logga in på internetbanken och föra över pengarna till ett annat konto just in case. Ja man kan göra sånt i mobilen men det är inget jag har lust att stå på stan i regn och mörker och dola med. SJUKT opraktiskt att vara utan betalkort! Jag har ett in-case-of-emergency-kort att använda så jag behövde inte låna pengar av någon eller så, men ändå. Dagen efter ringde telefonen klockan nio på kvällen. Det var från polisen! Jag var inte hemma så jag höll ju på att skita ner mig och trodde givetvis det hänt något. Inbrott, hunden är stulen, huset har brunnit ner etc etc. Men dom ville bara berätta att de fått in mitt kort. Hurraaa! De måste fått in det precis efter jag tappat det, och som jag misstänkte måste det ha trillat ur väskan när jag rev fram mobilen för att fota de där jävla fyrverkerierna. Jaja, nu vet jag hur man spärrar ett kort. Jag vill ju prova nya saker. Öh..
 
I lördags skulle Ebba och jag ut. Det blev Harrys och vi hade kul. Men det var svinkallt och jag hade återigen för lite kläder på mig. Jag kom hem med ögoninflammation och skoskav.. I söndags var det förvisso fint väder, men då var jag rätt sänkt så jag orkade inte njuta. Vi hade bestämt att vi skulle springa i måndags och det gjorde vi även om det regnade och var svinkallt (igen). Det blev inte så mycket springande åt gången för vi hostade som ett halv sanatorium och orkade ingenting. När jag kom hem kände jag mig rejält mosig. I tisdags vaknade jag med feber och halsont. Jamen hurra..... Så har hela veckan varit. Feber, halsont och hosta. Jag har levt på isglass och hämtmat från pizzerian. Vafan då, vi som ska springa och komma i form! Jag som nyss hade influensa och aldrig är sjuk, det är Ebba som sprider en massa dagisbaciller. 
 
Nu är jag trött på det här och vill bli frisk och kry LÄNGE. 
 
 
 

RSS 2.0